שאלה של משתמשת בקבוצת פייסבוק, המוקדשת לביישנות וביטחון עצמי, ותשובתי לשאלה זו.
אלי לי
ערב טוב, האם אי פעם הטלת ספק בעצמך באשר להשכלה הכללית שלך והרמה האינטלקטואלית שלך מול אנשים אחרים סביבך?
אחרי עבר של תלמידה גרועה בבית-ספר תיכון בגלל בעיות אישיות וחוסר עניין בלימודים, למדתי באוניברסיטה בתחום שמרתק אותי הרבה יותר. יש לי הרגשה שהפסדתי הרבה חומר ויש לי לקויים רבים בהשכלה כללית.
אני מרגישה שיש לי בעיה להתווכח, לנתח, להדגים ולתכנן תוכניות. מחוץ לתחום הלימודים שלי, יש לי הרבה חסרונות בתחומים מסוימים, במיוחד בהיסטוריה, נושא ששנאתי בתיכון ואני תמיד פוחדת לעשות מעצמי צחוק בחברה, לאבד פנים אם אני לא יודעת משהו. אבל כשאני רואה את המוני הדברים שהייתי אמורה לדעת, אני מבינה שחסרות לי הרבה ידע, ואני לא יודעת במה להתחיל.
האם יש לך עצה כדי להשלים את הפערים שלי בהשכלה הכללית? האם אי פעם עברת סוג כזה של תסביך מביש? אם כן איך תיקנת את זה?
תודה מראש על עצתך.
יוסי פת
שלום אלי,
סבלתי גם אני מהתסביך הזה שהוא לא מביש בכלל. להיפך, זה שאת שואלת את עצמך שאלות כאלה ייזקף לזכותך. שאלתי אותם גם את עצמי. היום הרבה פחות, ואני אספר לכם מהן המחשבות והפעולות שגרמו לשינוי הזה שחל בי:
1) אמרתי לעצמי שצריך להשאיר את המושג של אדם "משכיל" או לא לשחצנים ולסנובים כי הכל יחסי.
2) אסור לנו להשוות את עצמנו לאחרים כל הזמן, מה שגורם לנו להיות שחצנים כשאנחנו מאמינים שהשוואה זו פועלת לטובתנו, וביישנים או חסרי ביטחון עצמי במקרה ההפוך.
מה שצריך זה:
- להשוות את עצמנו לעצמנו. להשתדל להיות טובים יותר היום מאתמול ומחר מהיום. לברך את עצמנו כשאנו מצליחים בכך, ולסלוח לעצמנו כשלא.
- להיות בעלי ביטחון עצמי (מודעים לתכונות החיוביות ולידיעות שלנו אותם יש לטפח, וגם לפערים שלנו אותם יש להשלים.
במקרה שלך, ובראותי את המסע שלך בצורה חיובית, אני רושם את הדברים הבאים:
- היו לך קשיים בלימודים אבל את יודעת שזה נבע במידה רבה מבעיות אישיות.
- זה לא מנע ממך ללמוד באוניברסיטה, דבר שלא ניתן לכולם.
- זה נורמלי שיש חסרונות בתחום אחד או יותר. לכולם יש את זה. אם, למשל, ההיסטוריה לא עניינה אותך ועדיין לא מעניינת אותך, לא נורא! 😊 אם להפך, ההיסטוריה מרתקת אותך היום, למדי אותה ותגלי שמהר מאוד תשלימי את מה שחסר לך.
- אנשים רבים, כולל סלבריטאים ידועים מאוד, הצליחו למרות התחלות קשות.
- אני מצטט אותך: "יש לי רושם שיש לי קושי להתווכח, לנתח, להדגים ולבצע תוכניות" על זה אני עונה לך: קודם כל את כנראה צודקת: זה בסך הכל רושם ורושם בלבד, שנית את שואלת את עצמך שאלות מצוינות, ושלישית כל הדברים האלה לומדים ומלמדים. אם את מעוניינת, אני מציע לך לשאול את השאלות שלך בגוגל, או לחפש קבוצות פייסבוק העוסקות בנושאים אלו. אגב, הנה סיבה נוספת לומר שהמושג של השכלה כללית הוא חסר משמעות כיום: עם גוגל והרשתות החברתיות, את יכולה לקבל תשובה כמעט מיידית לכל השאלות שאת שואלת את עצמך.
- את אומרת שאת לא יודעת מאיפה להתחיל; אז ובכן מההתחלה! שאלי את עצמך איזה פרויקט יניע אותך וירגש אותך. חלקי את הפרויקט הזה לתתי-פרויקטים שתוכלי להשלים תוך שנה, חודש, שבוע, יום, או תוך השעה הקרובה. שאלי את עצמך בסופו של יום: במה הספקתי להתקדם בפרויקטים שלי היום והחמיאי לעצמך על כך.
- באשר לפחד לגרום לך להיראות מגוחכת בחברה, גם אני עברתי את זה ועדיין לא ממש יצאתי מזה (אחרת לא הייתי חבר ב"ביישנות וביטחון עצמי! 😊") . אני מדבר על זה בהרחבה בבלוג שלי (שהוא בחינם). אני לא יכול לתת לך את הכתובת, כי הייתי עובר על חוקי הקבוצה, אבל אם תכתב לי במסנג'ר, אני אעשה זאת בשמחה לתת כתובת זו.
עשיתי כמיטב יכולתי לענות על כל השאלות שלך.
אני מאחל לך כל טוב
יוסי